ЕК иска да спре свръхпроизводството на вино в Европа
ЕК иска да спре свръхпроизводството на вино в Европа / netinfo

Европейската комисия днес представя предложението си за реформа на помощите за лозарите. Брюксел иска да сложи край на хроничното свръхпроизводство на вино и да харчи по-добре парите за субсидии, като ги насочи преди всичко към утвърждаване на напитката, а не към отпор на конкуренцията на вината от"Новия свят".

Европейският съюз продължава категорично да бъде основният производител и износител на вино, но той е изправен пред все по-силната конкуренция на австралийските, калифорнийските, чилийските, аржентинските и южноафриканските винари.Благодарение на по-индустриализираните методи на производство и на утвърдения маркетинг вината от"Новия свят"завоюват по-голямо присъствие на световния пазар и пробиват в Европа вече от десет години.

В същото време Европа продължава да произвежда прекалено много нискокачествено вино, което в крайна сметка бива дестилирано с големи разходи в алкохол и продавано на изгодни цени от производителите на спиртни напитки.

Основните линии на предложението за реформа, което еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел ще представи пред евродепутатие, вече са известни.

Те бяха представени преди година и препоръчват масово изкореняване на лозя, отглеждани от производители, които не са конкурентоспособни, срещу значителни финансови компенсации и прекратяване на системата на кризисно дестилиране, което струва 500 милиона евро годишно. А това е над една трета от бюджета на общността за винопроизводство, който възлиза общо на 1,3 милиарда евро.