Джевдет Чакъров обмисля да съди Евдокия Манева за клевета
Джевдет Чакъров обмисля да съди Евдокия Манева за клевета / Sofia Photo Agency, архив

Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Острата реакцията на бившия екоминистър в периода 2005-2009 година е по повод изявления за негова намеса в скандалната сделка за застрояване на несебърските дюни.

„Обмислям възможността да заведа дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева заради направени от нея внушения в изказване, че като министър на околната среда и водите в периода 2005-2009 година съм оказал натиск върху РИОСВ-Бургас за вземане на решението относно проекта за застрояване на коментираните напоследък терени в Несебър. Не допускам, че изявлението на госпожа Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми”, се посочва в изявлението на бившия  екоминистър.

„След всички обвинения за вината по случая на различни длъжностни и
политически лица от предишното управление, особено остро у мен възниква въпросът защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи “зелена светлина” на проекта за застрояване на коментираните територии”, посочва още Джевдет Чакъров.

По думите му настоящият директор на РИОСВ-Бургас е издал документ с изходящ номер от 17 декември 2012 година, с който се дава становище, че въпреки промяната на собствеността на терена, и въпреки промяната на инвестиционното намерение вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива, няма основания да се извършват нови процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

В изявлението си бившият екоминистър категорично заявява, че никога не е оказвал натиск върху служителите на МОСВ за каквото и да било в тяхната работа: „Не знам каква е била практиката по времето, когато Манева е била министър на околната среда, но аз като бивш министър много добре познавам разделението на компетенциите между регионалните структури на МОСВ и централната администрация. Затова знам, че когато казусът, както е в случая, е от компетенциите на съответната регионална структура, министърът не само че не се намесва, но и няма информация за преписките, които се водят, освен ако не е сезиран специално и то само ако има обжалване на вече издадени решения”.

За пореден път Чакъров подчертава, че не е участвал в процедурите, провеждани по реда на екологичното законодателство в скандално нашумелия проект и твърди, че никой тогава не му е представял информация за провеждане на каквито и да било процедури, касаещи коментираните терени.