Дянков свърши парите от резерва, емитира вътрешен дълг
Дянков свърши парите от резерва, емитира вътрешен дълг / Sofia Photo Agency, архив

Земеделците ще получат субсидиите си, като това ще стане за сметка на фискалния резерв, стана ясно от съобщение на Министерството на финансите, цитирано от darikfinance.bg.

След изразеното през последните дни недоволство от страна на селскостопанските производители заради закъсняващите плащания и готовността им за организиране на масови протести в цялата страна, премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за изплащане на средствата до 22 февруари.

Набирането на нужния финансов ресурс ще стане чрез емисия на Държавни ценни книжа, която ще бъде предложена на инвеститорите на аукцион на 20 февруари. Министерство на финансите ще пусне ДЦК за 800 милиона лв. Те са краткосрочни и падежът им ще настъпи на 22 август т.г., през август, което значи, че заемът за земеделците ще бъде платен на практика от следващото правителство.

Не е ясно какво налага боновете да са 6-месечни, след като Еврокомисията възстановява в 45-дневен срок направените разходи от правителствата за евросубсидии.

Кабинетът прибягва до кредит, защото фискалният резерв е изтънял до целевия неснижаем остатък, който не може да се харчи. По данни на БНБ към 8 февруари резервът е 3 млрд. лв., но към тях трябва да се прибавят и парите в търговските банки, които са около 500 млн. лв. В началото на 2012 г. резервът пак беше паднал драматично.

Законът за държавния бюджет допуска т.г. правителството да вземе нов дълг в размер до 2 млрд. лв.

Фермерите ще получат парите си точно в деня, в който бе планиран национален протест - 20 февруари. След срещата с Борисов обаче от Асоциацията на земеделските производители обявиха, че се отказват от него. Колегите им от Асоциацията на зърнопроизводителите ще кажат решението си в понеделник.

Стопаните трябва да получат общо 923,6 млн. лв., но ще им бъдат пуснати 850 млн. лв. Парите са по-малко, защото имало парцели, за които се искат плащания едновременно от различни стопани. Те ще се платят, като се изясни кой има право да ги получи. Субсидията на декар е 25,63 лв.

"Плащанията към селскостопанските производители са за сметка на фискалния резерв. Средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия в съответствие с процедурите и сроковете по регламент", уточняват от пресцентъра на финансовото министерство. От там допълват, че за гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, е било предприето актуализиране на емисионния календар.