/ ThinkStock/Getty Images
Това високо данъчно облагане засилва контрабандата на кафе и намалява шансовете за инвестиции. Това коментира Марио Черути, председател на Европейската федерация по кафе (ECF), като описа последствията от данъчното облагане на кафето в Гърция, съобщи в. „Катимерини“.
 
Кафето в тази страна не само е обременено с данък добавена стойност, но също така и със специален данък върху потреблението от януари 2017 г. Говорейки пред репортерите в контекста на годишното общо събрание на ECF, което се проведе в Атина, Черути отбеляза, че когато специален данък върху потреблението беше наложен на кафето в Италия, ДДС беше премахнат. Той продължи да твърди, че плаващ данък, основан на пазарния курс на кафе, би бил по-справедлив.
 
Само четири други страни от Европейския съюз имат специален данък върху консумацията на кафе, а именно Белгия, Хърватия, Дания и Германия. В Белгия обаче данъкът върху потреблението е особено нисък и ДДС е 6%, докато в Германия ДДС е 7%, срещу 24% доскоро в Гърция, където сега той е паднал до 13%.
 
Ръководителят на федерацията по кафе спомена също закъсненията при специални данъчни облекчения в случаите, когато кафето е било реекспортирано от Гърция в други страни.
 
БГНЕС