Да спасим Карадере бие тревога за плажа, МРРБ успокоява
Да спасим Карадере бие тревога за плажа, МРРБ успокоява / „Да спасим Карадере“
"Да спасим Карадере" бие тревога за плажа, МРРБ успокоява
87781
"Да спасим Карадере" бие тревога за плажа, МРРБ успокоява
"Да спасим Карадере" бие тревога за плажа, МРРБ успокоява
  • "Да спасим Карадере" бие тревога за плажа, МРРБ успокоява
  • "Да спасим Карадере" бие тревога за плажа, МРРБ успокоява

За нова опасност от застрояване на плажа Карадере и местността около него сигнализират от гражданска инициатива "Да спасим Карадере". Притесненията на природозащитниците са, че това може да стане чрез подготвяния общ устройствен план на община Бяла, чрез който ще се узаконят всички издавани досега планове за устройство на територията. Оказва се и, че плажът Карадере е разделен на две части, което поставя под въпрос забраната за всякакви обекти по цялата територия на плажната ивица, отбелязват природозащитниците.

Природозащитници на протест заради Карадере

Съвсем скоро депутатите обявиха плажа Карадере екологичен. На него не може да се строи, да се поставят преместваеми обекти, платени зони с чадъри и шезлонги. Оказва се обаче, че плажната ивица е разделена на две части, каза Димитър Кацов от гражданската инициатива "Да спасим Карадере".

"По този начин има риск не целият плаж да бъде защитен. Искаме кадастърът да бъде поправен и целият плаж така, както е нанесен по специализирана карта, одобрена от регионалното министерство през 2012 година; така, както вярвам хората разбраха, когато Народното събрание гласува и депутатите това знаят за плаж Карадере да бъде защитен. Да се оправи кадастърът, защото се страхуваме, че има възможност северната част да бъде отдадена под наем или на концесия и там да се появи примерно дискотека", каза природозащитникът.

Регионалният заместник-министър Николай Нанков уточни, че въпреки разделението целият плаж Карадере е под екологична защита и няма да се допусне концесия или застрояване на никоя част. По думите му, е необходимо да се изготви общ устройствен план на община Бяла, за да се защити общественият интерес.

Карадере вече е със защитен статут

"Единствената гаранция за защита на обществения интерес е възлагането на общ устройствен план, неразделна част от който е и екологичната оценка. Общият устройствен план дава възможност и защита на обществения интерес от гледна точка на незаконосъобразни, ПУП-овете разбирайте да бъдат променяни, отменяни или да бъдат с изменени предвиждания, така че да отговарят на екологичните норми", каза заместникът на Лиляна Павлова.

От "Да спасим Карадере" обаче изразиха друго мнение по темата. Според тях, екологичната оценка няма да спре застрояването на територията около плажната ивица, защото тя вече е обявена за урбанизирана територия.

"Те ще направят екологична оценка, но в него тези територии ще се интерпретират като вече урбанизирани. За голяма част от тях вече е сменено и предназначението на земята, тоест те вече на хартия не се водят гора или земеделска земя", обясни Кацов.

Според природозащитниците е необходимо територията около плажовете да се обяви за зона със специален статут и там да се забрани застрояването.