ЧЕЗ изрази готовност за решаване на проблема с НЕК по законосъобразен начин
ЧЕЗ изрази готовност за решаване на проблема с НЕК по законосъобразен начин / снимка: Guliver/Getty Images

Без да отговори дали ще внесе дължимите пари на НЕК, ръководството на ЧЕЗ декларира „готовност за разрешаване на проблема по законосъобразен начин".

В съобщение до медиите от компанията заявяват, че са предложили среща на ръководителите на НЕК, за да се потърсят начини за решаване на възникналия спор за т.нар. „привхавани" пари за зелена енергия, но от НЕК не са приели поканата.

Въпреки че днес изтича срокът, в който чешката компания може да направи плащане, с което да спре процедурата по отнемането на лиценза си, от пресцентъра на ЧЕЗ заявиха за Дарик, че засега се въздържат от коментар дали ще направят паричен превод към НЕК или не.

„Създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Декапитализирането на крайните снабдители, включително „ЧЕЗ Електро България" АД, би се отразило негативно на стабилността на цялата енергийна система на България и всички потребители", казва Кремена Стоянова, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България" АД, цитирана от пресцентъра на дружеството.

Вчера пред депутатите от енергийната комисия самата Кремена Стоянова заяви, че ако не са прихванали пари, от дружеството са щели да изпаднат в несъстоятелност, а процедурата по „прихващане" е законосъобразна. Междувременно от НЕК сезираха прокуратурата за казуса.