Чакъров: Ако има оптимизъм за парниковите квоти, той трябва да е реален
Чакъров: Ако има оптимизъм за парниковите квоти, той трябва да е реален / netinfo

Аз искрено се надявам да постигнем желания от нас резултат и параметри така, че още на фазата на консултации, на представяне на допълнителни аргументи да постигнем необходимото за нашата страна, желаното от нас. Така че на този етап да решим този много сериозен и важен за страната ни казус. Това каза в предаването Денят на Дарик министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по повод действията на страната ни във връзка с решението на ЕК от 26 октомври за орязване на квотите парникови газове.

По думите му, има прецедент със страна, която да е поискала и е получила увеличение на квотите парникови газови извън съдебна процедура. Германия на фаза преговори и доуточнения е постигнала рамката, която удовлетворява страната. Полша не е постигнала резултат и е в съдебна процедура, Чехия също е в съдебна процедура.

Ето какво още каза министър Чакъров:

Броени часове след вашата среща с българския бизнес и разпространяването на новините, които България изпраща, от световните агенции, че смята да оспорва, тоест да иска повишаване на парниковите емисии, веднага говорителят на Ставрос Димас напомни, че решението на Еврокомисията за квотите на страната ни не подлежи на промяна и няма случай при който ЕК да е променила своето решение по някои от националните планове за този допустим обем вредни емисии, та в този смисъл дали това е едно напомняне, разбира се политиката е изкъството на възможностите и на възможното, но дали това е знак, че все пак не трябва да сме големи оптимисти за решение извън съда?

Ако има оптимизъм, той трябва да е реален оптимизъм, трябва да се подготвим с много сериозни аргументи, да защитим интересите на страната. Аз в това отношение съм по-скоро оптимист, посочвам реален оптимист, заяви министрът на екологията.

Страната ни изключително стриктно изпълнява всички поети ангажименти и работи за и работи за изпълнение на критериите, произтичащи от рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и всички клаузи, произтичащи от Протокола от Киото, посочи министърът.

Опеределено е видно, че някои от страните имат по-малка редукция другите имат по сериозна редукция на квотите за емисия на парниковите газове. Виждате каква е реакцията на представителите на бизнеса и то от редица европейски страни. Те всички имат опит не само с инвестиции в нашата страна, те инвестират и в други страни, така че и те до голяма степен са учудени от решението на Европейската комисия, допълни Чакъров.

Ние ще се обърнем към всички посланици да проведем среща на която всички страни членки на европейския съюз и пред тях ще представим нашите аргументи и с председателя на Председателството на Европейската комисия Майкъл Хъмфрис ще проведем среща, на която да представим нашите аргументи, каза Чакъров.

Не бива да чакаме последните срокове, ние работим от първия ден, още от 26 октомври насам, така че да представим разширено и задълбочено нашите аргументи, с които да защитим интересите на България и трябва да ги защитим защото иначе това ще бъде с много сериозни последици за индустрията и ръста на икономиката в нашата страна, допълни министърът.

След техническите срещи, които ще има на 22 ноември в Брюксел на експертно нива, аз предвиждам на политичаско нива да се срещнем с еврокомисаря Ставрос Димас и всички компетентни органи във формат, който предполага от наша страна, така че да представим нашите аргументи. Ни еще рабитим изцяло да бъдат защитени нашите интереси, обясни министър Чакъров.