Цените на храните достигнаха рекордни нива
Цените на храните достигнаха рекордни нива / снимка: sxc.hu

ООН предупреди, че цените на храните по света са достигнали най-високото си равнище през януари от 1990 година насам, а проблемът може да се влоши поради наводненията в Австралия и снежната буря в САЩ.

ООН съобщи, че Индексът за цените на храните се е повишил за седми пореден месец, като през януари е достигнал 231, надхвърляйки рекордното равнище от 224,1 от юни 2008 година.

"Тези високи цени вероятно ще продължат през идните месеци", предупреждава икономистът на Световната организация по прехрана и земеделие Абдолреза Абасиян. Пшеницата, царевицата и соята са близо до рекордните си нива.

Инфлацията на храните предизвиква опасения сред световните лидери. То може да доведе до политически безредици с високи равнища на бедност и безработица, като например свалянето на президента на Тунис. Безредиците засегнаха и Египет, Йемен и Йордания. В отговор някои страни натрупват запаси.

Снежните бури заплашват реколтата в Средния запад – житницата на САЩ, а цените на захарната тръстика и малайзийското палмово масло достигнаха рекордни цени поради наводненията и другите щети, които се очаква циклонът Яси да е причинил в Австралия. Изпълнителният директор на Програмата на ООН за прехрана Джозет Шийран подчерта, че светът е вече в ера, при която въпросът с доставките на храни ще трябва да бъде разглеждан с подобаваща сериозност.