По предварителни изчисления на Европейската комисия България получава над половин милиард евро към европрограмите от настоящия програмен период чрез инструмента на ЕС за преодоляване на последиците от кризата REACT-EU. Това информират от пресцентъра на ГЕРБ.

Средствата са за преодоляване на негативните последици от пандемията. Те ще са насочени към предприятия, фирми, публични институции.

„Най-важно днес е седемгодишният бюджет на ЕС да бъде приет още тази есен", е заявил евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, цитиран в съобщението. Той е координатор в Комисията по регионално развитие и член на бюджетната комисия на ЕП.

Новаков ще отговаря за европейското законодателство, което позволява страната ни да получи още 692 млн. евро към вече действащите оперативни програми, се уточнява в информация. Българският евродепутат е съвносител и преговарящ за промените в регламента за целия Европейски съюз.

България вече работи активно по създаването на съответните грантови схеми. Реалистичният сценарий е механизмите да бъдат готови в рамките на няколко месеца.

Средствата ще бъдат на разположение през 2021 г., но искането на Новаков е страните-членки да могат да ги възстановят и със задна дата. Т.е. България да може да финансира такива проекти със собствени средства и да възстанови 100% от разходите за тях по- късно. Изискването е те да бъдат конкретно за преодоляване на икономическите ефекти от пандемията и да са в синхрон с водещите приоритети за насърчаване на МСП, дигитализация, Зелена трансформация, се казва в прессъобщението.

Към момента прогнозното финансиране по многогодишната финансова рамка за България е 16,7 млрд. евро. То включва средства от Кохезионната политика, директни плащания, по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност и др.