Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев / БГНЕС
България ще опита да рестартира АЕЦ „Белене“ чрез търсене на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. Това предложение на министерството на енергетиката е разгледано на днешното заседание на правителството и ще бъде внесено за одобрение в парламента, съобщи министър Теменужка Петкова. Тя представи доклад с възможните варианти за използване на оборудването за електроцентралата, в което до момента са инвестирани над 3 милиарда лева. Решението предвижда отделяне на активите и пасивите на Националната електрическа компания в самостоятелно дружество. Според Петкова процедурата трябва да бъде подготвена до края на годината, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес към АЕЦ „Белене“. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че решението няма нито вътрешнополитически, нито външнополитически нюанси.

Петкова: Обявяваме процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”
 
Ако държавата не предприеме нищо спрямо закупеното оборудване, то трябва да бъде отписано от активите на НЕК, а стойността му надхвърля 3 милиарда лева. Ако бъде продадено, сумата, която ще получи страната ни, ще покрие нищожна част от направените разходи. Затова правителството смята за разумен вариантът за изцяло пазарен проект, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за гарантирано изкупуване на електроенергията. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ще се даде шанс за участие на всички компании, които до момента са заявили интерес към такава инвестиция.
 
„Ако се получи конкуренция и се появят един, двама, трима, четирима или петима кандидати, това означава, че ще имаме вариант да избираме между най-доброто предложение“, посочи Дончев.

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ „Белене“
 
При такъв сценарий държавата ще бъде съдружник с дял, който, според Дончев, трябва да позволява контрол върху дейността на дружеството. Вицепремиерът изтъкна, че решението няма политически нюанси и не е насочено срещу нито един от другите сектори на енергетиката у нас:
 
„То не е нито срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата. Ако пазарът реагира, ако покаже, че хоризонт десетилетие напред една нова мощност има бъдеще, тя ще бъде изградена“, допълни той.
 
Все още не може да се прогнозира колко време ще продължи търсенето на инвеститор и кога може да започне строителството на новата електроцентрала.

Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“