Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в международния форум „Атомекспо“.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в международния форум „Атомекспо“. / БГНЕС
България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“, за да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018“ в Сочи.

Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“. Решението, което предлагаме е ясно“, каза тя и добави, че разполагаме с много сериозни активи.

Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"? 

„Всичко онова, което притежаваме като активи, е изключително сериозно - това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от Европейската комисия (ЕК) още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавна гаранция“, подчерта министър Петкова.

Около 8 евроцента е прогнозната цена на киловатчас от АЕЦ „Белене“

Според нея единственият вариант Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергиен холдинг (БЕХ) и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект. „Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването - да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока - максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че ще уведоми руските ни партньори и потенциалните инвеститори, след като бъде взето решението на Народното събрание. „След това ще бъдат проведени срещи с производителите на оборудването, с потенциални инвеститори. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически инвеститор“, поясни още тя.

Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“

Петкова каза, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че Народното събрание ни даде мандат. „Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента, и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, добави енергийният ни министър.

Министър Петкова заяви, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие. „НЕК притежава всички активи, всички разрешителни. Това, което смятаме, че е добре да се направи в случая, е държавата да участва чрез активите, които притежава. Те ще бъдат отделени в една отделна проекта компания. Тя ще проведе процедурата за избор на инвеститор“, обясни Петкова.
БГНЕС