/ Министерство на енергетиката
Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ "Белене". Това е казала пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е инспектирала на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата, съобщиха от министерството.

В проверката е участвал и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. По мнението на енергийния министър платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.

Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“

Министър Петкова е припомнила взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса - НЕК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ДП РАО.

По думите на министър Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър е припомнила, че преди дни Европейската инвестиционна банка е проявила интерес да участва във финансирането на проекта.

Румен Петков: В момента повече от всякога има възможност за реализиране на АЕЦ "Белене"

Доставеното оборудване за АЕЦ "Белене" се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, е установила проверката на място. Министър Петкова е припомнила, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала. Това е наложило НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, е констатирала енергийният министър.

Тя е припомнила, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.