rumen petkov
rumen petkov / dariknews.bg
Според Румен Петков, повече от всякога в момента има възможност за реализирането на АЕЦ Белене. Пред медиите в Плевен, членът на управлението на ПП АБВ информира, че в настоящия момент има изключително солиден и деклариран при това писмено инвеститорски интерес към изграждането на атомната централа в Белене и страната ни не трябва да го пропуска.

„Експертна група беше на площадката в Белене и те са готови да участват с финансиране „от – до“. Готови са да изкупят проекта 100 %, което за нас не е добро решение, готови са да участват със солидно финансиране.

Ние имаме вечве около 3 милиарда, които са инвестирани в площадката и в техника и България при всички влучаи трябва да запази минимум този свой финансов дял. По моя информация, Росатом и Атом стройекспорт проявяват също инвестиционен интерес и тук ние трябва да намерим доброто и силно решение за нас“, каза Румен Петков
 
Според Петков рестартирането на проекта ще даде друга динамика в развитието на региона – строителство, машиностроене, лека промишленост и това ще върне много хора в Плевен и градове като Велико Търново и Свищов.

„Самата инфраструктура, която ще трябва да обслубва в десетилетията напред ядрената жентрала е свързана и с изграждането на специфични предприятия за облекло, както и на предприятие, което да се грижи за отработеното ядрено гориво, т.е. имаме възможност Плевен от изоставащ с катастрофални социални и икономически показатели, да стане един от най-силно развиващите се региони“, обясни Петков.

Той подчерта, че не е нормално да виждаме как Турция отива към изграждането на 8 реактора, Унгария изгражда своите два, Румъния също строи 2 и ние – от държавата, която гарантираше енергийната сигурност на югоизточна Европа, да се превърнем след 15 години във вносители.

Петков добави, че след доклада на БАН, предстои да излезе и доклад на Булатом за АЕЦ Белене. Той заяви, че политиката на ПП АБВ е най-последователната по отношение на изграждането на централата.