/ dariknews.bg
„Докладът на БАН доказа необходимостта от развитието на ядрена енергетика в България, нещо, което от АБВ отстоявахме категорично в предишния парламент. В анализа на учените има ясно заложени финансови параметри. Говори се за 10,5 милиарда евро, при които централата ще бъде изгодна за страната ни.

Припомням само, че първоначалната й цена беше 3,5 милиарда евро, а след това, по настояване на премиера Борисов, по време на първия му кабинет, се фиксира цена от малко над 6 млрд. евро. Т.е. ние сме доста под тавана. Аз съм за варианта на строеж на централата със сериозно държавно участие.“ Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, информираха от пресофиса на ПП АБВ.

Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"?

Според Първанов, България може да участва в проекта с това, с което разполага до момента като инвестиция по съоръжението, а именно изградената площадка и закупените реактори. По думите му няма значение от къде ще бъде чуждият инвеститор за централата, стига той да предлага сигурност и изгодни условия на страната ни.

Във връзка с темата Първанов отговори и на твърденията, че проектът „Белене“ е неизгоден и ще донесе само загуби на България.

„Защо се смята, че едва ли не тези пари ще се погребат? Те всъщност се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия. Тук може да се зададе и въпроса: Къде в света има губеща ядрена централа? Нека тези, които са против изграждането на „Белене“ посочат един пример за такава централа. Второ: На колко места в света има частни ядрени централи? Това е екзотика.“

„За централата има пазар, на който да изнасяме продукцията й,“ почерта още Първанов. И даде пример с нашите балкански съседи Сърбия, Македония и Гърция, които имат дефицит на производство на електроенергия. „Имаше период, в който имах идеята това да бъде общобалкански проект с участието на Сърбия и Македония. Те нямат много пари, но могат да осигурят пазар. И в момента задоволяваме около 50% от енергийния дефицит на Балканите”.

Експерти се обявиха за изграждането на АЕЦ "Белене", искат да е изцяло държавна собственост

Встрани от темата основателят на АБВ бе призован за коментар и за начина, по който бе проведена приватизацията в България. „Тя бе проведена калпаво, по начин, по който държавата не спечели почти нищо. Аз съм първият, който предложи цялостна ревизия на приватизационния процес.

Но моята визия как трябва да се случи това се различава съществено от настоящите предложения за промяна в Конституцията. Аз предлагам да се създаде една комисия по икономическите досиета, която да събира информацията, да я огласява. И ако има нарушения по процедурите или на закона, то тогава прокуратурата ще може да си свърши работата без да се налага да променяме Конституцията.“

В заключение Георги Първанов приветства поредното затопляне на отношенията между България и Македония, белязано от резултатите от съвместното заседание на правителствата на двете държави. „Ако трябва да обобщя резултатите от тази среща - най-важното е, че двамата премиери се събират в една приятелска атмосфера и решават проблемите, а ако не ги решават, то поне си говорят за тях.

Министър Петкова: Оборудването за АЕЦ Белене се съхранява при спазване на всички изисквания

Това са знаци към хората и от двете страни на границата, които създават друг климат.  Добре е, че се скъсяват дистанциите между страните ни и в транспортно отношение. Важно и мотивиращо е това, което бе поето като ангажимент, специално и от премиера Борисов, за “Коридор N8“. Ако това се случи, ще имаме шанс за бум на отношенията ни, не само в транспортен и икономически, а и в културен план.“