Bulgaria On Air купи Инвестор.бг
Bulgaria On Air купи Инвестор.бг / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В днешната борсова сесия на БФБ се изтъргуваха близо 90% от акциите на Инвестор.БГ АД. От медийна група Bulgaria On Air разкриха, че те са купувач. Бяха прехвърлени 1 280 229 акции на интернет компанията, за които бе платена цена от 12.498 лв. средно за лот или дневно повишение от 8.70%. Днешните сделки определят пазарна капитализация от 17.9 млн. лв. за Инвестор.бг. "България Он Ер" вече внесе в Комисията за финансов надзор търгово предложение за закупуване от останалите акционери на до 100% от капитала на дружеството, съобщи пред Инвестор.бг изпълнителният директор на Bulgaria On Air Виктория Миткова.

"Глобалната мрежа смени изцяло динамиката на разпространение на информацията и доведе до необратими нови тенденции в развитието на медиите. Наясно сме, че днешният свят информационно се проектира в интернет, ние направихме анализ и независимо, че щяхме да инвестираме по-малко средства в наш проект, решихме да предприемем тази стъпка. Нашият проект щеше да е с по-малка инвестиция, но щеше да се нуждае от период от 3 до 5 години за развитие, а ние търсим незабавен ефект за медийната група", коментира Миткова.

Тя допълни, че се предвиждат промени на ниво управителни органи, такива, че да могат двете компании да обединят усилия и да продължат общата си философия. "Затова в борда на директорите ще влязат хора, доказани специалисти, които ще направят максимално бързо синергията между телевизия, радио и сайтове. Разчитаме, че хората в сегашното оперативно ръководство на двете групи са достатъчно подготвени, за да осъществят целите на сливането и синергията колкото се може по-ефективно" коментира Миткова.

На въпрос дали се предвижда сливане между двете компании или те ще работят поотделно, Миткова коментира, че медиите трябва да работят както поотделно - всяка със своята специфика и облик, така и заедно.

Инвестор.бг е първото дружество, което осъществи първично публично предлагане на Българската фондова борса. Капиталът му е разпределен в 1 438 695 акции с номинал 1 лв. По данни на Gemius Инвестор.бг достига до 50% от интернет потребителите в страната. Последното голямо корпоративно събитие при дружеството бе процедурата по увеличение на капитала, изнвършена през 2011 година. Тогава най-големият акционер в компанията - 3TS Cisco Growth Fund увеличи дела си на 21.34% в дружеството.

 

Повече подробности по темата четете в Darikfinance.bg