Булгаргаз прогнозира поевтиняване на синьото гориво с 6.6% от 1 юли
Булгаргаз прогнозира поевтиняване на синьото гориво с 6.6% от 1 юли / снимка: Guliver/Getty Images

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра или 6,61 процента в сравнение с прилаганата през второто тримесечие на годината, се посочва в съобщение на дружеството.

Прогнозното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Така цената от 1 юли 2015 г. според "Булгаргаз" би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб.
метра без акциз и ДДС.

Общественият доставчик на синьо гориво е длъжен месец преди да подаде заявление за промяна в цената на газа за съответното тримесечие да оповести прогнозите си публично.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" за утвърждаване цена на природния газ от средата на годината ще бъде внесено в енергийния регулатор на 10 юни.

Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото

В началото на май бе съощено, че топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли от 5 до 46%. В София предложеното увеличение е със 17,47 на сто. Пловдивското дружество иска поскъпване с 32,11%, а врачанската топлофикация е настояла за увеличение на цената с 46,97 на сто.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

Електроразпределителните дружества също поискаха повишения на цените. От ЧЕЗ и "Енерго Про" са поискали поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли. От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от Енерго Про - за 2.6-процентно увеличение.