БСП предлага 340 лв. минимална заплата от Нова година
БСП предлага 340 лв. минимална заплата от Нова година / снимка: БГНЕС
БСП предлага 340 лв. минимална заплата от Нова година
66793
БСП предлага 340 лв. минимална заплата от Нова година
  • БСП предлага 340 лв. минимална заплата от Нова година

БСП предлага минималната работна заплата да стане 340 лева от 1 януари следващата година. След заседание на ръководството на партията социалистите повтори редица мерки в образователната и социалната сфера. С уговорката, че не притискат правителството и ДПС, казаха, че няма да се откажат от предложенията си.

Училищата в малките населени места да бъдат подпомогнати от държавата, да не се финансират частни структури, да няма задължително образование за 4 и 5-годишните, а на образованието да се гледа като начин за преодоляване на демографската и духовна криза в страната. Това са само част от мерките, предложени от БСП. Ваня Добрева коментира очакванията на левицата за бюджета за сферата за следващата година: „На този етап средствата, с които държавата разполага за като процент от БВП за образование, са 3,4 на сто за последните четири години. Ние ще настояваме тези средства да стигнат 4 на сто от БВП".

В социалната сфера социалистите също обещаха редица добри мери. След като отбеляза, че управляващите вече са успели да помогнат на 1,2 млн., Корнелия Нинова обясни, че имат още идеи. „След четири години замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две години, то беше увеличено тази година. Предлагаме тази политика по отношение на децата и демографския проблем да продължи и в 2014-а и ще настояваме за това. Тоест обезщетението за дете да следва увеличението на минималната заплата", каза тя.

Социалистите отрекоха да дават сигнал към кабинета и ДПС с предложените мерки, обясниха, че няма да отстъпят от тях и увериха, че вече водят преговори с правителството и движението.