БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ Белене
БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ Белене / БГНЕС
БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ "Белене"
87770
БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ "Белене"
БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ "Белене"
  • БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ "Белене"
  • БСП и ГЕРБ спретнаха скандал в парламента заради делото за АЕЦ "Белене"

Със скандал между ГЕРБ и БСП започна и петъчното пленарно заседание. Този път взаимните обвинения бяха заради АЕЦ "Белене".

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Вчера стана ясен изходът от арбитражното дело, по което страната ни е осъдена да плати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро за спрения проект за втора атомна централа у нас. Управляващите оцениха решението като справедливо, а опозицията очаквано го окачестви като лоша новина.

Стойнев за "Белене": Много лоша, но очаквана новина

Началото на скандала в Народното събрание в петък дадоха от БСП, като прочетоха от парламентарната трибуна критична декларация към управляващите. Според левицата първото правителство на премиера Бойко Борисов е причина да плащаме 550 млн. евро за провалената сделка "АЕЦ Белене".

Бивш енергиен министър: Решението за АЕЦ Белене е справедливо

В отговор на декларацията на БСП излезе енергийният министър в първото правителство на Борисов Делян Добрев, който понастоящем е председател на енергийната комисия в НС.

"Не говорете повече за договор и за EPC контракт, защото арбитражът казва, че такъв няма, не сте подписали, подписали сте споразумение. Договор за "Белене" няма, договор за централа няма. Решили сте да си купите кола, но сте си поръчали двигателя, а нямате пари дори него да платите. 550 млн. евро са неплатени фактури за 2010-2012 година и те са за произведено оборудване към изтичане срока на споразумението", каза бившият ресорен министър.

След изказването на Добрев от БСП изразиха бурно реакцията си и това наложи парламентарният председател Цецка Цачева да сложи ред. Тя се обърна към избраниците от опозицията с думите: "Моля за ред в залата! Разбирам, че някаква неестествена възбуда Ви е обзела, колеги вляво, но моля за елементарни правила на ред и дисциплина".

Борисов доволен от решението на Арбитражния съд за АЕЦ "Белене"

Според Таско Ерменков от БСП казаното от Делян Добрев е било във връзка с "вдигане на температурата" на залата.

"Когато сте болни, ви се вдига температурата. Аз да не съм виновен за това, че вие правите глупости в енергетиката", попита Ерменков управляващите.

Думите на опозиционния народен представител накараха Делян Добрев да вземе процедура по начина на водене. Той обясни, че Цачева не можела да дава думата на народни представители, които да говорят по същество, да обиждат народните представители кой болен, кой - не.

Добрев обаче е категоричен, че в думите на Ерменков не се е разпознал никой от групата на ГЕРБ. "Може би тяхната група се разпозна в качеството на болни за стратегията в енергетиката", каза той.