Борисов се скара на депутата, говорил за данък върху пенсиите
Борисов се скара на депутата, говорил за данък върху пенсиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов се е скарал на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който в началото на седмицата лансира идея за облагане на някои пенсии с данък от 2014 година. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Министър-председателят споделя пред членовете на кабинета, че се е свързал с народния представител, който е говорил за данъци върху пенсиите, и му се е накарал много.

Борисов е категоричен, че не могат да се правят такива изказвания и че подобна идея звучи скандално дори. „Да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията", коментира министър-председателят. Той допълва, че това се случва на фона на усилията на управляващите за увеличаване на доходите на възрастните хора през следващата година. „Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска", казва Борисов.

В началото на седмицата депутатът Борис Грозданов каза, че когато падне таванът на пенсиите през 2014 година, може да се стигне до облагане с данък на най-високите от тях, каквато по думите му е практиката в европейски страни. Самият Грозданов, който е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, обясни, че тази тема не е на дневен ред и не се обсъжда.