Борисов: Когато процедурите се правят както трябва, се привличат инвеститорите
Борисов: Когато процедурите се правят както трябва, се привличат инвеститорите / БГНЕС

Според премиера Бойко Борисов с подписването на договора с Шел за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар", България е потвърдила, че работи активно по диверсификацията на природен газ.

Борисов заяви това след церемония в Министерския съвет, на която министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В." подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар".

Подписаха с "Шел" за търсене на нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море

По думите на Борисов колкото и скептици да е имало по тази тема, която десетилетия наред е пренебрегвана, след като "Тотал" и "Рапсол" влязоха да проучват находището ни "Хан Апсарух", а сега и един от световните лидери в тази дейност - компанията "Шел", влиза в Силистар, вече надали някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията си за газ и петрол. Борисов е убеден, че находищата ще са добри и това в бъдеще ще даде огромни предимства на газовия ни хъб "Балкан".

Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството

Според премиера включването на "Шел" ще обогати диверсификационните източници на страната - пет - шест източника на газ ще влязат в нашата газопреносна система. По думите на Борисов страната ни има голям интерес от това, защото това са транзитни такси.

Той отбеляза, че са минали всички процедури по възможно най-прозрачния начин, а "когато процедурите се правят както трябва, се привличат инвеститорите и така България ще работи и занапред".

Източник: БТА