Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството
Борисов: Взимаме най-смелото решение, но ще се опитат да бутнат правителството / снимка: БГНЕС, архив

Министерският съвет взе решение да стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море - Блок 1-14 „Силистар" и Блок 1-22 „Терес". Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години.

„Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение".

Това казва Бойко Борисов в началото на обсъждането на това решение и прогнозира, че България ще изнася газ, защото там има много големи залежи. Той казва още, че решението е смело, защото конкурентите ще се опитат да бутнат правителството, допълва „24 часа".

За блок „Силистар", който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лв., е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес" с площ 4032 кв. км е 161 280 лв. за година.

„Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море - „Хан Аспарух", и го взе голям европейски консорциум", допълва Борисов.

„България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме - „Силистар" и „Терес", има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим - и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ. От „Галата" - от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата. Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск", казва още Борисов.