Борисов иска да усвоим изцяло средствата по програмата за селските райони
Борисов иска да усвоим изцяло средствата по програмата за селските райони / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов иска да усвоим изцяло средствата по програмата за селските райони
28862
Борисов иска да усвоим изцяло средствата по програмата за селските райони
  • Борисов иска да усвоим изцяло средствата по програмата за селските райони

До края на този мандат трябва да усвоим 100 процента от средствата по Програмата за развитие на селските райони. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като връчи 34 договора на общини от селските райони на стойност 88 милиона лева. Борисов подчерта, че към момента са усвоени 15% от средствата по програмата, а преди началото на мандата са отчетени едва 3%. За първи път по Програмата за развитие на селските райони се сключват договори, насочени към социални домове.

24 общини от селските райони получиха своите договори, които им осигуряват 100% безвъзмездно европейско финансиране. Част от проектите са насочени към домове за възрастни хора и домове за деца, лишени от родителски грижи. Европари по тези договорите ще получат община Сухиндол – 1,3 млн. лева, oбщина Ново село – 1,053 млн. лева, община Цар Калоян – 1,5 млн. лева. И в трите общини средствата са насочени към домове за възрастни хора. 2,3 млн. лева пък ще получи община Пордим за Дома за деца, лишени от родителски грижи.

Премиерът Бойко Борисов предупреди кметовете на общините да бъдат отговорни в изпълнението на проектите. „Внимавайте с обществените поръчки, провеждайте прозрачни публични конкурси, защото декември, като дойдат да ни проверяват, естествено, че ако имаме нарушения, ще се червим заедно”, каза премиерът.

Премиерът припомни, че общините с проекти по Програмата за развитие на селските райони са освободени от 20% ДДС. „До преди нас малките общини трябваше да плащат 20 процента върху проекта. Представете си сега един проект от два милиона и половина, който колегата спечели, това означава 500000 лв. да внесе днес в хазната”, даде пример премиерът.

От следващата седмица кметовете на общините могат да подават заявленията си за 50% авансово плащане от общата стойност на проектите.