Борисов информирал Барозу за загубите ни от блокадите по границата
Борисов информирал Барозу за загубите ни от блокадите по границата / снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия вярва, че на проблемите около блокадата на границата между Гърция и България може да се намери консенсусно решение и призовава да бъдат открити бързи и ефикасни начини за решаването им. Това се посочва в декларация на Жозе Мануел Барозу във връзка с блокадата по границата между Гърция и България.

Председателят на Европейската комисия съобщава, че министър-председателят на България Бойко Борисов му се е обадил по телефона, за да го информира за продължаващите затруднения, които блокадата от страна на гръцките селски стопани причинява на българската индустрия, сектора на услугите и движението на стоки.  

Премиерът го е уведомил също, че членовете на Националната асоциация на българския бизнес са заявили готовност да блокират границата с южната ни съседка, ако кризата не бъде бързо разрешена по дипломатически път, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

В декларацията Жозе Мануел Барозу изразява задоволство от "конструктивната позиция, заета от министър-председателя Борисов" и приветства " усилията от страна на премиерите на България и на Гърция за справяне с проблема". Той посочва също, че Европейската комисия е готова да използва "всички необходими законни възможности за осигуряване на свободното движение на стоки, което е гарантирано", отбелязва БТА.

Същевременно председателят на Европейската комисия изразява надеждата, че ще могат да бъдат избегнати дълги законови процедури /като наказателните/, които не са в интерес на гражданите.