Борисов: АЕЦ Белене ще стане!
Борисов: АЕЦ Белене ще стане! / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Догодина няма да се намаляват заплати и пенсии
30515
Догодина няма да се намаляват заплати и пенсии
  • Догодина няма да се намаляват заплати и пенсии

Премиерът Бойко Борисов увери, че догодина няма да се намаляват заплатите и пенсиите в страната и няма да се вдигат данъците. Това стана по време на парламентарния контрол. Той коментира твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че актуализацията на бюджета е признание за пълния провал на правителството и финансовата му политика. Станишев настоя спешно да се свикат консултации между парламентарно представени партии по въпросите на социалната и икономическата политика на страната. Ето какво казаха лидерът на БСП Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов:

Сергей Станишев: „Сега по същество се признава банкрутът на тази политика. 2 млрд. лв. по-малко приходи от предвидените, рисково разрастване на бюджетния дефицит с 2,3 млрд. лв. до близо 5 на сто от БВП, безмилостно орязване на средствата за здравеопазване, общини, култура, висше образование и наука, земеделските субсидии. Оказва се, че най-спестовното правителство в България през тази година ще харчи през бюджета 43 процента от БВП, с 5 на сто повече от лошата тройна коалиция".

Бойко Борисов: „Не мога да оставя да си играят със страховете на хората. Затова ще кажа: пенсии и заплати няма да бъдат сваляни догодина и данъци няма да бъдат повишавани. Бургас-Александруполис чака международна екологична оценка. Централата „Белене" не е замразена и вие ако сте искали да я стоите, тя щеше да бъде на много по-висок етап, особено когато в бюджета на Руската федерация е имало 3 млрд. евро заделени за този проект, чакали да ги вземете вие. Не сте ги взели, а сте взели кредит, който сега по 10 млн. на месец плащаме лихви. Така че ви моля, не си играйте със страховете на хората. Проектът „Белене" го привеждаме във вид да махнем всички тези паразити, които толкова пари са изсмукали от него. И той ще стане. И затова сега и ДАНС, и прокуратурата проверяват много неща там, вие много добре знаете. И след като, господин Станишев, сте били там, сте видели какъв гьол има на мястото, където трябваше да има реактор".