Бобева: Инвеститорите вярват на реформи в правилната посока
Бобева: Инвеститорите вярват на реформи в правилната посока / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бобева: Инвеститорите вярват на реформи в правилната посока
65093
Бобева: Инвеститорите вярват на реформи в правилната посока
  • Бобева: Инвеститорите вярват на реформи в правилната посока

Всяка мярка трябва да е пречупена през призмата на създаването на нови работни места, заяви за Дарик новият вицепремиер Даниела Бобева. Сред приоритетите в работата й ще бъде подобряването на конкуренцията и достъпа до обществените поръчки у нас.

Според Даниела Бобева растежът трябва да бъде насърчаван и чрез вътрешното потребление, и чрез износа, като задължително се придържаме към финансовата стабилност и разумната фискална политика. Сред приоритетите в работата й като вицепремиер ще бъде справянето със свръхзадлъжнялостта на фирмите. Бобева посочи, че имаме много нисък публичен дълг и значителен частен дълг.

Фокус в работата на новия вицепремиер ще бъде поставен и върху конкурентната среда. „Имаме добър закон, но това не означава, че той не може да се подобри и да работи по-добре. Имаме институционална рамка, до голяма степен въпрос на прилагане, на механизми за прилагане на законодателството. Конкуренцията не е само в Комисията за защита на конкуренцията и закона", каза тя и допълни, че става въпрос за цялостни механизми, за начина, по който функционира икономиката.

Насърчаването на малкия и среден бизнес също ще са акцент в работата на правителството, както и обществените поръчки. Обществените поръчки са един от начините за държавно влияние в икономиката, те могат да се превърнат и в инструмент за насърчаване на малките и средни предприятия, смята Бобева.

Трябва да задържим инвеститорите, а инвеститорите вярват на реформи в правилната посока, посочи новият вицепремиер. Според нея именно чрез тях ще превлечем нови инвеститори и ще задържим тези, които вече са стъпили на българска земя.