БНБ: Защитени депозити от затворени банки ще се изплащат по-бързо
БНБ: Защитени депозити от затворени банки ще се изплащат по-бързо / БГНЕС, архив

Държавата ще изплаща по-бързо сумите по депозити във фалирали банки. Това е записано в нова наредба на Българска народна банка (БНБ), съобщават от институцията.

Според документа, за да могат засегнатите да си получат парите, вече няма да е необходимо да се чака решение на съда за обявяване във фалит на дадена кредитна институция. Изплащането на суми по гарантираните влогове от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще става не по-късно от 7 работни дни от датата на настъпването на основание за изплащане на гарантираните влогове.

Наредбата е във връзка с промените, заложени във влезлия в сила на 14 август 2015 г. Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), с който в българското законодателство бяха въведени изискванията на актуалната европейска директива относно схемите за гарантиране на депозити.

Към досега съществуващото основание за стартиране на изплащането - решение на БНБ за отнемане на лиценз ,наредбата въвежда и две основания - решение на БНБ за установяване, че влогове в банка са неналични, или акт на съдебен орган, с който по причини, пряко свързани с финансовото състояние на банката, се препятства предявяването на вземанията на вложителите, обобщава "24 часа".

Наредбата урежда условията и реда за предоставяне на Фонда на необходимата за изплащането информация от страна на органите на банка, формата и съдържанието на тази информация, определянето на обслужваща банка или банки, чрез които ще се извърши изплащането; изискуемите от вложителите документи във връзка с получаването на средствата по гарантираните им влогове, сроковете и редът за достъп до техните средства.