Близо 5% ръст в потреблението на електроенергия
Близо 5% ръст в потреблението на електроенергия / netinfo

Близо 5% е ръстът в потреблението на електроенергия в страната за първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата. От НЕК не очакват проблеми в задоволяването на вътрешния пазар след намаляването на производствените мощности от 1 януари 2007, но износът ще бъде ограничен.

От НЕК не очакват този ръст в потреблението да бъде трайна многогодишна тенденция, съобщи пред журналисти Митю Христозов, началник на Централното диспечерско управление в Националната електрическа компания. Но, ако тя се запази, възможно е да се срещнат трудности в осигуряването с електроенергия непосредствено преди влизането в експлоатация на нови енергийни мощности през втората половина на 2009 г. и началото на 2010 г. от ТЕЦ "Марица Изток1".

2009 г. може да се окаже доста трудна, особено ако бъде съчетана с неблагоприятни от енергийна гледна точка климатични фактори, посочи Христозов.

Националната електрическа компания е спряла участията си в международни търгове за продажба на електроенергия и няма сключени договори за износ на ток от началото на следващата година, съобщиха от компанията.

Причината е, че приоритет на НЕК е задоволяването на потребностите от електроенергия на вътрешния пазар, а от началото на 2007 година се очаква страната да разполага с по-малко мощности след спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и компанията ще има възможности само за незначителен износ.

След оттеглянето на НЕК от търговете офертите на участващите европейски търговци на ток са се повишили с 50 процента, съобщиха енергийни експерти. Те коментираха, че това е показателно за цените, по които страната ни ще трябва да купува ток от началото на следващата година, ако това се наложи.