Бизнесът обявава позицията си за парниковите емисии
Бизнесът обявава позицията си за парниковите емисии / netinfo
Позицията на бизнеса относно намаляването на квотите емисии парникови газове за периода 2008 – 2012 г. и стъпките, които правителството трябва да предприеме, за да защити интересите на страната, ще обяви ръководството на Българската стопанска камара. Според индустрията е необходимо актуализиране на Националния план за разпределение на емисиите във връзка с променената национална квота.

С решение от 26 октомври Европейската комисия редуцира квотите парникови газове за България с 37%. Това ще засегне най-вече енергетиката, металургията, химията и циментовата промишленост. Ще доведе до повишаване на цените и фалити на по-слабите фирми, категорични са представителите на бизнеса.

Общо за страната ефектът от орязването на квотите ще се изрази в забавяне на икономическия растеж. На проведените в Брюксел експертни разговори след оповестяването на решението за намаление на квотите, стана ясно, че Брюксел не е отчел ефекта от затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Не е взета под внимание и прогнозата за ръст на Брутния вътрешен продукт през 2009 и 2010 г.