Бизнес климатът се влошава през октомври
Бизнес климатът се влошава през октомври / снимка: MorgueFile.com

Общият показател на бизнес климата се понижава през октомври с 2.1 пункта спрямо септември, поради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите, съобщават от Националния статистически институт.

Бизнес климатът в промишлеността намалява с 4.6 пункта в сравнение със септември, като това се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Средното натоварване на мощностите през октомври достига 69.8 на сто, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла.

Очакванията на промишлените предприемачи по отношение на продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството остава приблизително на нивото си от септември. Според мениджърите настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни и се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Осигуреността на производството с поръчки през октомври се запазва и се оценява на 4.8 месеца. Очакванията на строителните предприемачи по отношение на новите поръчки през следващите шест месеца обаче са по-песимистични.

Основната пречка пред развитието на строителството остава несигурната икономическа среда, следвана от финансовите проблеми, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в бранша по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 1.6 пункта в сравнение със септември поради подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, като последната анкета отчита засилване на негативното им въздействие. Преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на продажните цени през следващите три месеца.

През октомври бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 3.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от подобряване към запазване на "същото". Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.