Безработни ще могат да стартират свой бизнес до 20 000 лв.
Безработни ще могат да стартират свой бизнес до 20 000 лв. / Снимка: Пресцентър на МТСП
Безработни ще могат да стартират свой бизнес до 20 000 лв.
52602
Безработни ще могат да стартират свой бизнес до 20 000 лв.
  • Безработни ще могат да стартират свой бизнес до 20 000 лв.

Около 480 безработни лица вече са регистрирали предприятия и ще могат да кандидатстват с бизнес план за финансиране от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно по време на представянето на условията за кандидатстване по компонент 2 на схемата „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност". Чрез този компонент кандидатите ще могат да получат до 20 000 лева за реализиране на своя бизнес план. Схемата се реализира чрез Агенцията по заетостта и целта й е да даде старт на 2500 малки и микропредприятия, а 7500 безработни лица да имат работа поне година след приключване на схемата, обясни заместник-министърът на труда Зорница Русинова. В компонент 2 могат да бъдат включени безработни лица, които успешно са обучени по предприемачество по време на компонент 1, или безработни, които имат нужната квалификация и идея за самостоятелен бизнес.

От 7 май започва подаването на предложенията за създаване на самостоятелен бизнес. Ако даден проект получи одобрение за максималното финансиране от 20 000 лева, то кандидатът ще получи като аванс 4000 лева или 20 процента от сумата. До 60 процента от цялата сума може да се използва за оборудване на предприятието. Парите могат да се харчат и за заплати на наетия персонал, но не повече от три месеца, обясни заместник-министър Зорница Русинова. Тя посочи, че поради малкия размер на аванса, лицата могат да кандидатстват за кредити: „Има възможност и в Българска банка за развитие, има и други микрофинансиращи организации, които могат да подпомогнат малки и микропредприятия с различни схеми".

Досега регистрираните предприятия и бизнес идеи на безработни лица са предимно в сферата на услугите, обясниха от Агенцията по заетостта. Ако вече финансиран бизнес не потръгне, предприемачът няма да връща пари, увери социалният министър Тотю Младенов.

Третият компонент на схемата стартира през юни и ще осигури допълнителни консултантски услуги за започналите бизнес планове.