БЕХ ще преговаря с „Тошиба корпорейшън” за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”
БЕХ ще преговаря с „Тошиба корпорейшън” за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency
БЕХ ще преговаря с „Тошиба корпорейшън” за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”
68907
БЕХ ще преговаря с „Тошиба корпорейшън” за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”
  • БЕХ ще преговаря с „Тошиба корпорейшън” за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен с американска технология от японска компания. Това стана ясно, след като правителството даде мандат за преговори на ресорния министър Драгомир Стойнев и Българския енергиен холдинг с „Тошиба корпорейшън" за изграждането на нова мощност по технологията „вода под налягане", която принадлежи на американската компания „Уестингхаус". До септември догодина ще се водят преговорите, като нашата страна настоява да няма финансови ангажименти към строителството. До 30 на сто от необходимата сума трябва да бъде осигурена от японския инвеститор, а останалите - от кредити, които впоследствие да бъдат връщани от продажбата на електроенергия.

Токът от новата мощност ще се продава на свободния пазар, като държавата категорично няма да има ангажимент да я изкупува, обясни Драгомир Стойнев. "Изграждайки финансовия модел, което през тези месеци трябва да се случи, ще стане ясно дали цената на този реактор е поносима за нас и дали цената на електроенергията, която ще се продава на свободния пазар, е конкурентоспособна спрямо другите. Ако се окаже, че е така, няма никакъв проблем", каза министърът. Той изрази съмнение, че тя няма да е конкурентоспособна, тъй като "няма по-евтина електроенергия от ядрената". Цената сигурно ще бъде по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй", но ще бъде по-ниска в сравнение с другите централи, обясни Стойнев.

От ГЕРБ се въздържаха за коментар за началото на преговорите за новата ядрена мощност у нас. От БСП категорично я подкрепят, като подчертават, че тя не изключва проекта АЕЦ "Белене". "Радвам се, когато към българската държава бъдат заявени инвестиционни намерения и се радвам особено, когато тези инвестиции са от различно естество. Искам това правителство да покаже, че може да развива както руски обекти в енергетиката, така успешно може да стартира и развие обекти с американски инвеститори", каза народният представител от Коалиция за България Жельо Бойчев.

От ДПС подкрепят седми реактор, но не и "Белене". Алиосман Имамов обясни, че ДПС има категорично становище против изграждането на втора атомна централа, тъй като смятат, че трябва да се развива зелена икономика, а тази стратегия противоречи на повече ядрени мощности. "Що се отнася до "Козлодуй" ние смятаме, че трябва да се търси решение на проблема и да бъде изграден този реактор", каза Имамов. На въпрос дали няма противоречие в партийната позиция - от една страна, да не се изграждат нови мощности, а от друга, да се строи седми блок в първа атомна, Имамов каза, че става въпрос за интересите на България в далечното бъдеще и необходимостта да се развива държавата като енергиен център.

Новата мощност ще бъде между 1000 и 1200 мегавата, което е в съответствие с енергийната ни система, смятат управляващите.