Австрия е рай за супербогаташи
Австрия е рай за супербогаташи / netinfo

Австрия е рай за състоянията на свръхбогатите и известни европейци, пише днес Ивон Маршал в разследване на ДПА.

В страната с 8-милионно население в момента живеят над 3300 супербогаташи, а частните активи в Австрия се оценяват на около 580 млрд. евро (729 млрд. долара).

Значителна част от заможните обитатели на Австрия идват от Германия, а други са от Холандия, Швеция, Великобритания и САЩ.

На пръв поглед Австрия не изглежда като място за инвестиране на богатство, тъй като данъчните ставки върху доходите са по-високи от повечето държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Високи са и данъците върху добавената стойност и върху капиталовите приходи.

При облагането на активите обаче положението е съвсем различно. Данъкът върху активите в Австрия е един от най-ниските в ОИСР. Едва 1,3 на сто от общите данъци, които плащат австрийците, са върху активите при 11,9 на сто за Великобритания.

В Австрия натрупването на състояние е съпроводено от тежко данъчно бреме, но прехвърлянето му струва много малко поради ниския данък върху наследството.

Друг сериозен стимул, който привлича богаташите към Австрия, са щедрите правила за частните фондации. Един или няколко от основателите на фондацията могат да дарят имоти, за да изпълнят целта на фондацията. Създавайки фондация в полза на семейството, може да бъде избегнат и данъкът върху наследството, тъй като според австрийските закони приходите от местни и чуждестранни инвестиции не се облагат с данъци.

Въпреки че на теория капиталовите приходи се облагат с данък от 12,5 процента, на практика този данък може да бъде избегнат или отложен чрез вноски в полза на бенефициeнти или придобиване на дял от друго дружество.

Австрия е особено изкушение за спортните звезди. Знаменитости като пилота от Формула 1 Ралф Шумахер и футболната легенда Франц Бекенбауер вече са се възползвали от специална регулация, според която само една трета от приходите на спортистите се облага с данък общ доход.

Други преимущества на Австрия са удобното й разположение между Западна и Централна Европа, високият жизнен стандарт и ниската престъпност.

/БТА/