Атакуват пред КС поредността на погасяване на данъчни и осигурителни задължения
Атакуват пред КС поредността на погасяване на данъчни и осигурителни задължения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атакуват пред КС поредността на погасяване на данъчни и осигурителни задължения
59928
Атакуват пред КС поредността на погасяване на данъчни и осигурителни задължения
  • Атакуват пред КС поредността на погасяване на данъчни и осигурителни задължения

48 депутати от Синята коалиция, ДПС и някои избраници от БСП са атакували в КС законодателни промени, с които се отнема правото на избор на гражданите кои от данъчните си задължения да погасят по-напред при изтичащ срок на плащане. Досега тези задължения се погасяваха по реда на възникването им и когато се отнасят за една и съща година, лицето имаше право да заяви кое от тях погасява. С изменения в закона за ДДС и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс парламентът разписа, че когато длъжникът има няколко публични задължения, които не е в състояние да ги погаси едновременно, се изплаща това, чийто срок за погасяване изтича най-рано. Според Иван Костов така се нарушават граждански права.

Депутатите искат от КС да отмени като противоконституционни тези текстове, които по думите на Костов отнемат правото на лицето само да определи кои свои данъчни задължения и осигурителни вноски погасява и по какъв ред, както и отмяната на текста, по силата на който данъците и специално вноските се прехвърлят в съответни сметки на ДОО на НОИ и на набирателната сметка на НЗОК и фонд „Гарантирани вземания на работници и служители".

„Сърцевината на атаката се състои в следното - отнема се правото на хората да определят дали погасяват данъци или осигурителни вноски и по този начин се препятства достъпът им до осигурителната и здравната система на страната. Може да се случи така, че като им се отнеме това право и като са смесени данъчните и осигурителните вноски, НАП да прихване като данъчни задължения вноски, с които хората искат да гарантират здравното си обслужване и по този начин те да загубят правото си на здравно обслужване, правото на инвалидизация и какво ли не още, което е абсурдно намесване в граждански права, които са защитени по конституция", каза Костов.