Асо: Нужни са ни спешни мерки за запазване на икономиката
Асо: Нужни са ни спешни мерки за запазване на икономиката / снимка: EPA/BGNES

Японският премиер Таро Асо нареди на министрите си да предприемат нужните действия, за да се предотврати възможността финансовата криза в САЩ да повлияе върху местната икономика.

„Нуждаем се от решителни мерки, за да запазим икономиката ни силна”, заяви Асо по време на неформална среща с членове на кабинета си. „Извънредно загрижени сме”, призна японският премиер, добавяйки: „Искрено се надявам, че американските законодатели ще стигнат до по-добро решение”.

От своя страна финансовият министър Шоичи Накагава призова японските финансови пазари да запазят спокойствие. „Както разбирам, ефектът върху Япония е доста по-малък в сравнение с този върху САЩ и Европа. Бих искал японските финансови пазари да анализират внимателно възможните рискове и да реагират с хладнокръвие”, каза той.

Японската централна банка обяви, че "инжектира" 13 млрд. евро във банковата система на страната, за да подпомогне финансовите институции да се справят с недостига на пари в брой, предизвикан от световната финансова криза.

Централната банка на Япония се намесва така на финансовите пазари за десети последователен работен ден. Тази мярка бе решена в момент, когато американския Конгрес отхвърли изненадващо плана за спасяване на банковия сектор, предизвиквайки сриване на индексите на фондовите борси.