Агенцията по храните: Птиците никога не са третирани с хормони
Агенцията по храните: Птиците никога не са третирани с хормони / снимка: Guliver/Getty Images

През последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз, заявяват от агенцията по безопасност на храните, като се позовават на статистиката.

От контролния орган са категорични, че хормони никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.

При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.
Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат чрез инжекции, но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо, обясняват от агенцията.

Оттам допълват, че се правят спекулации, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони.

Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда и избягване на стрес, твърдят експертите.