90 млн. евро ще даде Албания за йонийско-адриатическия газопровод
90 млн. евро ще даде Албания за йонийско-адриатическия газопровод / netinfo

Деветдесет милиона евро ще струва на Албания участието й в изграждането на 118-километровата отсечка от йонийско-адриатическия газопровод с дължина 400 км., заяви албанският заместник-министър на енергетиката Неритан Алибали, цитиран от гръцката агенция АНА-МПА.

Проектът е на стойност 230 млн. евро и е част от трансадриатическия газопровод ТАР. В интервю за телевизия Топ ченъл албанският енергиен заместник-министър каза, че Албания, Хърватия и Черна гора са решили съвместно да финансират строежа на йонийско-адриатическия газопровод, който според прогнозите трябва да бъде завършен до 2015 г., пише БТА.

Сто и седемдесет от общо 400 км. от този газопровод ще бъдат изградени на територията на Албания, 100 км. ще бъде отсечката от него на територията на Черна гора, а 130 км. ще се намират на територията на Хърватия.

Във връзка с проекта за трансадриатическия газопровод албанският заместник-министър на енергетиката каза, че швейцарската компания EGL, която ще строи тази тръба е установила контакти и е подписала споразумение с някои страни от Каспийския регион и че много скоро ще стартира реализирането на проекта.

Участието на Хърватия в йонийско-адриатическия газопровод се изчислява на 80 млн. евро, а на Черна гора - на 60 млн. евро. След като бъде изградена тръбата, Албания, Хърватия и Черна гора годишно ще получават 5 млрд. куб. м. газ.