6 дни работа, глоби и клюки - така се работи в търговските вериги
6 дни работа, глоби и клюки - така се работи в търговските вериги / ThinkStock/Getty Images

Шестдневна работна седмица, огромно текучество, създаване на фалшиви очаквания у кандидат-служителите, "отровна" работна атмосфера, санкции, глоби, насърчаване на доносничеството и клюките в търговските обекти - това показват резултатите от експеримент на КТ „Подкрепа".

Синдикатът използва "таен служител" в търговска верига, за да провери как се спазва трудовото законодателство, съобщи президентът му Димитър Манолов.

Пускат тайни служители в магазините

Ваня Григорова обясни, че в средата на декември 2015 г. техен представител, след кандидатстване, постъпва на работа в търговски магазин на една от българските вериги след много жалби, подадени от служители в много от действащите търговски вериги в страната.

От КТ "Подкрепа" призоваха служителите да създават синдикати на работните си места; да не разчитат на обещания, а да подписват само договори, които включват реалните условия; да сигнализират Инспекцията по труда.

Работодатели слагат удръжка "раздяла"

Организацията настоява за пълна прозрачност на обявите за работа в сайтовете за търсене и предлагане на труд. Те искат да се осигури реална възможност кандидатът да се запознае предварително с трудовия договор и длъжностната характеристика; синдикатите на място да участват в управлението на фирмата.

Димитър Манолов заяви, че проверките с "таен служител" ще продължат както в други търговски вериги, така и в производствени предприятия от реалния сектор.

Източник: БТА