400 000 лв. глоба за имитация на Произведено в България
400 000 лв. глоба за имитация на Произведено в България / netinfo

Общо 40 000 лв. санкции наложи Комисията за защита на конкуренцията на “Български Бизнес Форум” за имитация на изложението “Произведено в България” . Преписката е образувана по молба на съюз “Произведено в България” и “Бизнес център България”, които организират и провеждат съвместно изложенията “Изберете българското” и “Произведено в България”.

Проведеното проучване сочи, че от края на 1998 г. “Български Бизнес Форум” организира изложения на български производители, като използва имената “Произведено за Вас” и “Панаир на модата”, а от 2004 г. досега – “Най-доброто от България”.

КЗК счита, че съществува значително смислово и фонетично сходство както между фирмените наименования, така и между имената на организираните изложения. Освен това ответникът като практика е избирал време за провеждането им, непосредствено преди датите на форумите “Изберете българското” и “Произведено в България”.

В повечето случаи градовете и сградите на мероприятията са били едни и същи.

Според Комисията за защита на конкуренцията поведението на Български бизнес форум води до заблуда на потребителите, нарушава репутацията на конкурентите, като по този начин сериозно уврежда търговските им интереси.