40 млн. евро раздадени като компенсации на засегнати от санкциите срещу Русия
40 млн. евро раздадени като компенсации на засегнати от санкциите срещу Русия / снимка: Dariknews.bg, Дарик-Добрич
40 млн.евро раздадени като компенсации на засегнати от санкциите срещу Русия
79708
40 млн.евро раздадени като компенсации на засегнати от санкциите срещу Русия
  • 40 млн.евро раздадени като компенсации на засегнати от санкциите срещу Русия

Близо 300 млн. евро отделя Европа за помощ на страните, които са засегнати от санкциите срещу Русия, коментира в Добрич зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Около 40 млн. евро вече са раздадени като директни компенсации. Те са насочени главно към държави, граничещи с Русия, които са най-силно засегнати. Има още една компенсационна мярка, и тя е там, където има пострадали селскостопански производители - съдейства им се да се отворят други пазари освен руския.

Георгиева отбеляза още, че от сърце се радва, че за шест месеца правителството е успяло да промени отношението към страната ни в Европа. "Имахме година и половина труден период, в който спряха еврофондовете, които са ценен източник на финансов ресурс", отбеляза тя. "Ние си върнахме доверието и сега по стария период ще довършим проектите, а по новия също тръгват програмите - 10 милиарда вече са отприщени към България. Чакаме до юни да се отвори "Околна среда", заяви Георгиева.

В Добрич еврокомисарят посети регионалното депо край село Стожер - един от последните завършени проекти с еврофинансиране в областта. Заедно с министъра на околната среда Ивелина Василева и кмета на Добрич Детелина Николова, Георгиева разгледа една от клетките и оцени високо работата на местната администрация.
"Има 32 милиарда лева за усвояване в следващите 7 години в България", каза Георгиева.

Eкоминистърът Ивелина Василева съобщи, че проектът за воден цикъл на Добрич ще бъде сред първите - т.нар. "ранни проекти" по новата европейска програма за околната среда. За това е постигната договореност с екипа на Генерална дирекция "Регионална политика".

Други новини от Добрич