300 млн. лв. трябва да инвестира НЕК за присъединяване на ВЕИ
300 млн. лв. трябва да инвестира НЕК за присъединяване на ВЕИ / netinfo

300 милиона лева са инвестициите, които трябва да направи НЕК в техническа инфраструктура, за да може да присъединява възобновяеми източници. Това заяви Тодор Тодоров, ръководител на управление “Активи на преносната мрежа” в НЕК по време на пресконференция по повод първата националната среща между най-големите фирми производителки на вятърни генератори в световен мащаб и инвеститори в сектора на екологичната енергетика, която се провежда в курорта “Златни пясъци”.

За да се отговори на инвестициите се налага в много кратки срокове да се изградят нови и да се рехабилитират стари електропроводи. Нужно е да се построят и нови подстанции. Тази задача освен финансови ресурси изисква и време, смята Тодоров, предаде БГНЕС.

До момента са заявени за присъединяване към мрежата ветрогенератори с обща мощност 6080 мегавата, съобщи председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков. От всичките 68 подали искане за присъединяване, само 7 обаче са с редовни документи, коментира Тодоров. Инсталираните мощности са едва 110 мегавата, като се очаква до края на годината да станат 170 мегавата. Той посочи, че голяма част от тях са концентрирани в Североизточна България, предимно в Шабла, Каварна и Балчик.

В закона за енергийна ефективност сега се предвижда до 2011 година 11 процента от енергията да се доставя от алтернативни източници, а до 2020 година този процент трябва да бъде 16 на сто. В същото време обаче само един човек в ресорния отдел в министерството на икономиката се занимава с възобновяеми източници, а останалите с традиционни. Поради тази причина е необходимо да се създаде Агенция за възобновяемите източници, коментира Велизар Киряков.