1 млн. нощувки отчитат това лято в Балчик
1 млн. нощувки отчитат това лято в Балчик / netinfo

Увеличение с 13 процента на българските туристи е регистрирано през този летен сезон в община Балчик, каза за Дарик кметът Николай Ангелов. Над 43 000 българи са предпочели Белия град за лятна ваканция. Лек спад се наблюдава при чуждестранните туристи, които са били около 114 хиляди. Реализираният брой нощувки е близо 1 млн. В момента в Балчик отдъхват скандинавци. Румънските гости пък посещават курортния град всеки уикенд.

Увеличава се броят на хотелите, които работят целогодишно. "Това съвпада с целта ни да привличаме туристи не само през лятото, а през цялата година, като им предлагаме уют и спокойствие", подчерта Ангелов.

Предвижда се през следващия сезон да бъде довършена крайморската алея "Дамбата", която ще свърже Балчик и курорта Албена. Идеята е в този район да се изградят изкуствени плажове, аквапарк, атракционни заведения и спортни площадки.

Има инвеститорски интерес за строеж на нови три голфигрища на територията на община Балчик, съобщи кметът Ангелов. В момента функционират два терена с по 18 дупки - "Блек Сии Рама" и "Лайтхаус". На 25 септември на "Блек Сии Рама" започва най-големият голфтурнир в България - "България оупън".