/ МВР
В хода на операцията са проверени 768 души и 434 моторни превозни средства
Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и превантивна дейност по безопасността на движението е проведена вчера на територията област Ямбол, съобщиха от МВР.

Спецакции срещу битовата престъпност на много места в страната, има задържани

В хода на операцията са проверени 768 души и 434 моторни превозни средства.
Задържани са 15 лица Разкрити са 14 престъпления - кражби от частни имоти и леки автомобили, противозаконно отнемане на автомобил, притежание на наркотици, управление на МПС след употреба на наркотични вещества и са предявени обвинения по още 7 дела, образувани в предходни периоди. 

Извършени са проверки на 22 обекта - автокъщи, автоморги, магазини и частни имоти. Установена е съпричастността на 14 души към кражба на голямо количество  слънчогледова отсевка от производствена база в областта, като е повдигнато  обвинение на двама от тях.

Разкрито е противозаконно отнемане на товарен автомобил, извършено през нощта на 10 май в областния град. Извършителят е направил самопризнания за извършеното деяние. 

Спецакция срещу битовата престъпност в Исперихско

Трима от задържаните са извършили в съучастие две взломни кражби от автомобили, паркирани на улиците „Илинден“ и „Сливница“ в Ямбол. Част от инкриминираните предмети са установени и ще бъдат върнати на собствениците.

37-годишен мъж  е задържан за притежание на наркотични вещества. По надлежен ред от него са иззети общо 9 грама марихуана и метамфетамин. В рамките на образуваното досъдебно производство той е привлечен в качеството му на обвиняем и с прокурорско постановление е задържан за срок от 72 часа.

При проверка в два търговски обекта е установено, че се предлагат за продажба спортни дрехи и обувки, носещи търговска марка и знак „Адидас”, „Найк“ и „Пума“, без съгласието на притежателя на същите, за които търговците не са представили документи за произход.

Много задържани в Русе след спецакция за наркотици

Иззети са общо 69 артикула. Образувани са две преписки за предварителна проверка. В два частни имота в ямболско село са установени 54 складирани автомобила, излезли от употреба.

Установено е, че та са придобити от физическо лице, което  няма регистрация като търговец по реда, определен от ТЗ, както и издадено Разрешение за извършване на дейности с отпадъци от излезли от употреба МПС.

Проверката по случая продължава. В рамките на акцията са съставени  98 акта за установени административни нарушения и са наложени 200 глоби по фиш.