/ iStock/Getty Images
Проблемът е от години, но ситуацията е нетърпима в последните седмици
Омбудсманът проф. Диана Ковачева иска отговор от „Електроразпределение Юг“ за проблема с честите токови удари в десетки села в ямболската община Тунджа.

Изпратени са и конкретни препоръки до ръководството на енергодружеството, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Протестна готовност: Хората в Ямболско са готови на пътни блокади заради проблеми с тока

Заради системни проблеми с електрозахранването, жителите на над 10 села са готови да блокират републиканския път за граничен пункт „Лесово“ или автомагистрала „Тракия“.

Проблемът е от години, но ситуацията е нетърпима в последните седмици. Със спирането на тока, селата остават и без вода, тъй като помпите са електрически, посочиха кметове на населените места.

„Недопустимо е жителите на община Тунджа години наред да търпят трудности и неудобства заради проблеми с електрозахранването, да понасят вреди, да има проблеми, но пък да няма виновен.

След проблемите с тока: Започна ремонт на електропреносната мрежа в Ямболско

Една от основните цели на Закона за енергетиката е качествено и сигурно задоволяване потребностите на обществото от електрическа енергия“, се казва в становището на обществения защитник.

Омбудсманът бе сезиран за проблема от кмета на община Тунджа Станчо Ставрев. Преди дни по негова покана заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова се срещна с кметове и директори на училища и социални заведения от 44-те села на общината. Връчени ѝ бяха и протестни подписки от седем села.
Мира Безус, БТА