Жива мартеница се „усмихна“ от видинския площад
Жива мартеница се „усмихна“ от видинския площад / Община Видин

Подреждането на живата мартеница на пл. „Бдинци“ във Видин протече пред погледите на десетки граждани. Общината реализира инициативата за трета поредна година, като този път мартеницата бе под формата на усмивка. Повече от 500 ученици, облечени в бели и червени тениски, се включиха в оформянето й, като най-малките бяха третокласници. Живата мартеница поздрави с усмивка празнуващите днес и „извика“ „Добър ден, Свят!“.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков приветства гражданите и участниците в събитието. „Радвам се, че сме се събрали днес на видинския площад, за да посрещнем заедно празника. Нека си пожелаем да бъдем здрави, Баба Марта да ни донесе успех и сплотеност в нашите семейства. Благодаря на всички малки и големи ученици, които ни накараха да се усмихнем и да придобием прекрасно настроение“ – каза той. След това раздаде грамоти на училищата, включили се в инициативата. Тъй като Първи март се отбелязва и като Ден на самодееца, видинският кмет връчи поздравителни адреси за читалищата на територията на общината. „Нека Първи март, когато посрещаме и прекрасния български празник Баба Марта, ви донесе здраве и късмет, слънчево настроение, нека ви изпълни с творчески дух и светли мечти!“ – пожелава Огнян Ценков на самодейците.

Наред с живата мартеница, на площада имаше работилница за мартеници, организирана от Сдружение „Видински общински фонд „Читалища“. Всеки желаещ можеше да се включи в изработването на традиционните символи в бяло и червено.

 

 

 

В предишните години живата мартеница изобразяваше Пижо и Пенда. През 2015 г. местната институция кандидатства и спечели рекорд на Гинес за най-дълга мартеница – 16, 704 м, з

Жива мартеница се усмихна от видинския площад
netinfo

а което бе удостоена със специален сертификат. Днес, на международна изложба, посветена на Баба Марта и нейния символ - мартеницата в Скопие, Македония, Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ представя миналогодишното постижение на общината и по този начин популяризира града ни и местните традиции.