/ iStock
За теч на вода по улица във врачанското с. Косталево, с около десетгодишна давност, алармираха жители на селото. Живеещите на ул. „Дружба“ обясниха пред журналисти, че водата тече целогодишно, без значение дали е валяло скоро или е суша, като се засилва в сутрешните часове. През зимата нещата се усложняват, тъй като, освен че се получава кал, водата замръзва и създава опасност от инциденти.

Според собственика на един от имотите в близост Лидия Кръстева, през последните месеци ситуацията се е влошила, тъй като водата се просмуква и в имота ѝ, и част от него вече е неизползваема. 

По думите на хората за проблема многократно е сигнализирано местното водоснабдително дружество, които, въпреки че са се отзовавали, засега не са открили причината. 
Потърпевшите са категорични, че причината е стара чешма, която вече не съществува, но тръбите ѝ са изгнили и водата тече от там. Те смятат, че за да се  установи със сигурност откъде идва водата, трябва да се прокопае улицата, но от ВиК-Враца не искат да го направят.

„Твърдят, че причината са високи подпочвени или отпадни води, а ние сме сигурни, че това е питейна вода“, обясни един от живеещите на ул.“Дружба“ Красимир Петрешков.

Водата, която тече там, не е питейна, казаха за журналисти от ВиК-Враца. Оттам потвърдиха за проблема и че на мястото са копали поне 10 пъти, за да се издирва авария, но такава не е открита. След последната жалба от октомври миналата година е спрян главният кран на цялото село за шест часа, но водата е продължила да си тече, което според ВиК е знак, че причината за проблема не е спукан водопровод.
Мая Ценова/БТА