Заради неплатени сметки спират принудително водата в община Мизия
Заради неплатени сметки спират принудително водата в община Мизия / ВиК Враца

Акцията по принудително спиране на водоподаването в с. Софрониево, която започва от понеделник - 17.03.2014г е породена от високата сума за неплатена вода, която жителите на селото натрупаха през последната година, казаха за Дарик от ВиК Враца. Към 31.12.2013г. потребителите от селото не са погасили задължения в размер на 15 890 лева, към които се прибавят още близо 2000лв. от началото на тази година досега. Това е едно от най- големите населени места в община Мизия, с население от 1470 човека.

В с. Софрониево през 2013г. ВиК-дружеството направи солидни инвестиции по подмяна на съоръжения и помпени агрегати, с което бе подобрено водоподаването във високите части на селото. През 2014г. в строителната си програма дружеството е заложило реконструкция на участъци от вътрешната водопроводна мрежа на селото и включване на съществуващ допълнителен водоизточник, в случай на недостиг на вода през сухите месеци на годината.

Акцията по принудително спиране на водоподаването е крайната мярка, до която се налага да прибегне ВиК Враца, след като са изчерпани всички предвидени законни действия по уведомяване на некоректните потребители за задълженията им. До края на месец март са предвидени подобни акции и в другите две по-големи населени места в община Мизия - град Мизия и с. Крушовица. Прекъсването и възстановяването на водоподаването с багер ще се заплащат допълнително от потребителите.