Започват вторите Трансгранични младежки олимпийски игри във Видин
Започват вторите Трансгранични младежки олимпийски игри във Видин / Дарик Враца - архив

Второто издание на Трансгранични младежки олимпийски игри, организирани за регионите Видин и Долж започва днес във Видин. Олимпийският огън ще бъде запален в Калафат и пренесен на колело по Дунав мост II до крепостта Баба Вида от заместник кмета на Калафат - г-н Митулету.

В 10 ч. щафетата от крепостта ще поеме видински състезател по колоездене, след което пред община Видин огъня ще премине в ръцете на децата от спортен клуб по джудо и самбо и ще достигне до мястото на официалното откриване на игрите - Спортна зала-Видин, където представител на Община Видин, както и организаторите ще приветстват участниците в олимпиадата и ще дадат старт на двудневните състезания.

Над 200 деца ще вземат участие в спортното мероприятие, организирано от Асоциация „Калафат-Дуйвен" и Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин, чиято основна цел е да популяризира спорта сред младежите и да затвърди доброто сътрудничество между спортните клубове в двата региона.

В събота от 10.30 ч. до 13.00 ч. ще се проведат състезанията в град Видин. Футболистите ще играят на тренировъчното игрище към стадиона, двубоите по джудо и тенис на маса ще се състоят в спортната зала, шахматната битка ще се проведе в школата по шах „Найден Войнов", състезанието по колоезденето ще бъде около с. Ясен, гребците ще мерят сили по р. Дунав. Официално награждаване на победителите от първата част на мини игрите ще се състои от 13.30 ч. в Спортна зала-Видин.

В неделя трансграничните игри ще продължат от другата страна на р. Дунав. Спортовете, в които ще се състезават младежите през втория ден са баскетбол, футбол, спортни танци, шах, колоездене.

Олимпийския огън ще продължи да гори до края на състезанията в Калафат, като точно в 13.30 ч. на сцената в центъра на град Калафат ще се проведе церемония по награждаване на победителите и закриване на олимпийските игри с пожелания за повече медали и повече приятели в третото издание на Трансграничните мини олимпийски игри през 2015 г.