Враца отново е европейска столица на театъра
Враца отново е европейска столица на театъра / Дарик Враца архив

Преди броени минути във Враца бе вдигната завесата на 27-мия Национален фестивал на малките театрални форми и на 6-тия фестивал на Новата европейска театрална мрежа (NETA). “Много специално пулсира Враца през май. Май винаги е месецът, в който образованието, културата и духовността клокочат с много бурни темпове. Май е времето, в което в града ни има десетки инциативи, свързани с духовността. За 27 път тук, в нашия театър, който е любимо място на врачани, пристигат постановки от България и чужбина, на които всички могат да се насладят. Поздравявам ви с днешния празничен ден! Ние, като общинска администрация, искаме да бъдем плътно до вас и да не отстъпваме от завоювани позиции. Националният фестивал на малките театрални форми е едно специално събитие за Враца. И аз съм убедена, че той ще пребъде!” – каза при откриването на фестивала зам.-кметът на община Враца Петя Долапчиева.

Директорът на врачанският театър Анастас Попдимитров благодари на Общината за финансовата подкрепа, която е жизнено важна за фестивала. Той благодари и на своите колеги, които в трудното време продължават да са част от екипа на този храм на Мелпомена.

На двете сцени на Драматично-кукления театър в дните между 16 и 21 май ще се изиграят 14 постановки. От тях четири ще са на чуждестранни трупи – от Румъния, Словения, Сърбия и Франция. Селекционер на българските спектакли е Никола Вандов, а на международните – Благой Стефановски. Подбраните спектакли са много разнообразни както по вид, така също тематично и като публика, която се очаква да ги гледа.

 

По традиция фестивалите ще се открият и закрият със спектакли на театралите от Враца. Първата постановка ще е “Отблизо” по Патрик Марбър. Началото й е в 18 ч. на камерна сцена. Участват актьорите Сабина Коен, Васил Зелямов, Анатоли Бенкин и Цветана Горкиева. След нея, в 20 ч. тази вечер, на голяма сцена ще бъде поставен спектакълът “Четири” на НДК – София. В него своя талант ще покажат Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев.