Враца 1 юни
Враца 1 юни / Дарик Враца
Стотици врачани се събраха тази вечер на централния площад, за да отдадат почит на Христо Ботев, неговите четници и падналите за свободата на България.

Строените  на площада войници от Врачанския гарнизон, студенти от двата филиала на висши училища във Враца и ученици  от СУ „Христо Ботев“ бяха поздравени от върховния главнокомандващ на българската армия президента Румен Радев, под чиито патронаж се провеждат „Ботевите дни“.

Враца 1 юни

Пръв думата взе кметът на Враца Калин Каменов. „Днес почитаме човекът, който сам предрече, че „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира. Него жалеят звяр и природа и певци песни за него пеят.“

Песни, които днес все по-рядко пеем. А не пеем, защото съвременното робство на апатията и песимизма така здраво ние стиснало за гърлото, че забравяме да се гордеем, че сме славни потомци на Ботев. Ботев, който ни завеща, че не е важно колко дълъг е бил животът ни, а как сме го извървели, какво сме постигнали…“, каза в словото си К.Каменов и завърши с „Да живее България“.

Слово поднесе и Румен Радев. „..Почитта рядко се изразява убедително с думи, но няма по-силен, по вдъхновяващ знак на преклонение към поколенията български герои от онази минута, в която всички прихваме в общност на размисъл и смирение. Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце. Правим го по традиция. Но свободата не е традиция! Свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва!

Враца 1 юни

Героичните, жертвени поколения извоюват свободата. Щастливите поколения я наследяват. Слабите поколения я разпиляват. Ние съвременните българи имаме тежък дълг. ..В дълг сме и към себе си, защото и днес често избираме пътя на емиграцията от Родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си част от духа на Ботев!...Да живее България!“

Враца 1 юни

Митингът заря продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев и заря.

На военния ритуал присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика – Марияна Николова, заместник-председателят на Народното събрание – Явор Нотев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народни представители, председатели на политически партии, сред които На БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.

Враца 1 юни

Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, с участието на ансамбъл „Филип Кутев“ и Симфониета Враца.

Враца 1 юни