Враца може и да се прости с Центъра за лечение със стволови клетки
Враца може и да се прости с Центъра за лечение със стволови клетки / Дарик Враца - архив

Ако институциите не помогнат във Враца може и да няма израелска клиника за лечение със стволови клетки, каза днес ексдепутатът д-р Янко Здравков. Повече от 2 години той усилено работеше по идеята в града да бъде създаден Център за клетъчна терапия към Университетската болница "Хадаса" в Ерусалим.

 

„Усилията, които сме полагали е това да се случи точно тук, но за съжаление вече не зависи само от нашето желание, а и от други институции – здравни и политически. Според израелските специалисти като ниво на медицината Враца има прекрасни условия.“, обясни д-р Здравков.

При последното си гостуване във Враца, през януари, израелците трябваше да си изберат подходяща сграда за центъра.  Ако новото правителство обаче не подкрепи инициативата, центърът най-вероятно няма да бъде изграден във Враца.

„Към този проект интерес проявяват много големи частни болници, с доста повече възможности отколкото това, което можем да предложим във Враца, затова ни е нужна институционална подкрепа“, каза още д-р Здравков.

При едно от гостуванията си в България д-р Рувен Ор - директор на Центъра за костно-мозъчна трансплантация, онкоимунотерапия и имунобиология в израелската УБ „Хадаса" бе обявил, че създаде ли се Центъра това ще  превърне България в № 1 в света по лечение на някои онкологични заболявания само за една година. Това неминуемо ще доведе и до икономически растеж на региона, в който е центъра.

 

При метода на клетъчна терапия, на който вече много българи възлагат своите надежди, се извличат стволови клетки от костния мозък на пациента и се инжектират на болния по-късно, след обработване. Така се стимулира и активира имунната му система до степен, способна да се пребори със заболяването - без лекарства, химио и лъчетерапия. Методът е изпробван успешно в медицински центрове в Германия, САЩ и Сингапур.